2010. március 3., szerda

Futurizmus (1909 - 1944) - vázlat

Az avantgárd művészet legharcosabb mozgalma, egy olasz író, Marinetti indította el. Célja: a múlt tagadása, a modern nagyvárosi élet, a mozgás dicsőítése. Elnevezése az olasz futuro (jövő) szóból ered, lényegét Az Első Futurista Kiáltvány (1909. február 20.) 9. pontja határozza meg legjobban: "Tisztán el kell söpörni minden elcsépelt és kopott témát, hogy ki lehessen fejezni a modern életnek az acél, a láz, a büszkeség és a száguldó gyorsaság életének törvényét."

Umberto Boccioni (1882 - 1916) az olasz festő, számos futurista művet hozott létre, szobrokat, festményeket egyaránt. A Folytonaossági formák a térben c. szobrán a lépő ember mozdulatsorát érzékeljük, a figura feslsőtestének előredőlésével a mozgás gyorsaságát érzékelteti alkotója.

(Letöltve innen...)
Festményeiben is a mozgást, mozdulatsorokat kelti életre Boccioni. Az utca erői c. képén a modern nagyváros éjszakai fényeinek hangulatát örökíti meg.

(Letöltve innen...)


(Letöltve innen...)
Giacomo Balla szintén olasz festőművész, eleinte portréfestő. Édesapja fotói voltak hatással mozgásábrázolással kapcsolatos festői kísérleteire. A kubista formákat a mozgás érzetével kapcsolta össze, a mozgás fázisait egyidejűleg ábrázolta.
Balla: Fecskék
(Letöltve innen...)
Órai bemutató itt...

1 megjegyzés: